Fonemixo – öva språkljud

Med hjälp av appen Fonemixo får barn öva språkljud. Korten i spelet har bilder som föreställer ord med det språkljud man valt, till exempel sol, sandal och snigel.

Barn spelar Fonemixo

Man spelar memory med korten eller så kan man leka fritt med dem. Ni får lyssna på hur språkljuden låter och ni kan säga högt vad ni ser på bilderna. När ni leker med korten kan ni skapa egna berättelser eller kanske bara hitta på tok-roliga sammansatta ord. Med hjälp av en mikrofon kan ni spela in hur det låter när man säger ordet och sen kan ni lyssna på hur det låter. Det är bra om en förälder, logoped, talpedagog eller lärare hjälper barnet.

Fonemixo passar barn från cirka tre år och uppåt. Det finns tre svårighetsnivåer vilket gör appen utmanande även för lite äldre barn. Det är lätt att använda appen. Barnet behöver inte vara läskunnigt eftersom spelen är baserade på bilder.

Pro-versionen (för iPad, iPhone och Android) innehåller alla språkljuden från början. I appen som bara heter Fonemixo (för iPad och iPhone) köper man varje språkljud för sig, inne i appen. Fonemixo är en vidareutveckling av appen Fonemo.

För vem passar appen

 • Barn som behöver öva på språkljud
 • Föräldrar som vill öva tillsammans med sina barn
 • Logopeder, pedagoger och specialpedagoger som vill ha ett hjälpmedel i sitt arbete

Språkljuden

Du kan välja att spela med olika språkljud, antingen ett enda eller blanda flera samtidigt. Det går att välja att spela med språkljudet i början, i mitten, i slutet eller blandat. I vissa fall finns inte språkljudet i alla tre positionerna. På lätt nivå förekommer språkljudet, om det är konsonant, bara tillsammans med vokal. För konsonantkombinationer finns tre i rad endast på svår nivå, t ex spjut.

Språkljuden i Fonemixo

Språkljuden som ingår är:

 • b, d, f, g, j, k, l, n, p, r, s, t, v
 • ng, sj, tj
 • rd, rn, rs, rt
 • 10 vokaler som i bil, tyg, hus, sol, rygg, ben, lök, buss, får och val
 • 25 konsonantkombinationer:
 • bj, bl, br
 • dr
 • fj, fl, fr
 • gl, gr
 • kl, kn, kr, kv
 • mj
 • pl, pr
 • sk, sl, sm, sn, sp, st, sv
 • tr, tv

I Fonemixo Pro ingår alla språkljuden från början. Om du laddar ner Fonemixo som är gratis kan du istället köpa just de språkljud du behöver i appen.

Så övar du

Titta gärna först på instruktionsfilmen för att få en överblick. Du får lära dig om de viktigaste funktionerna. Filmen tar cirka fyra minuter.

När man startar appen går det att sätta igång och spela memory direkt.

Som ett första urval av språkljuden finns en blandning som kallas demo mix. Den består av språkljuden b, g, k och p.

Spelen i Fonemixo

Memory

I memoryspelet kan ni vara en eller två spelare, som sitter bredvid varandra eller mittemot.

Att säga orden högt är en del av spelet. Om du undrar hur ett ord ska uttalas kan du få hjälp av en nalle. Peta nallen i magen så säger nallen vad kortet föreställer. Det går också att ställa in så att nallen säger ordet varje gång det vänds.

Memory i Fonemixo

Vill du se något kul? Peta nallen i magen innan du vänt första kortet.

Lek fritt och skapa egna berättelser

I det andra spelet får ni flytta runt korten hur ni vill. Med hjälp av bilderna kan ni hitta på en saga eller sammansatta ord. Det kan bli en berättelse full med s-ord eller knasiga sammansatta ord som get-hjälm.

Det blir olika många kort på spelplanen baserat på svårighetsnivåerna. Vill ni ha nya kort är det bara att trycka på snurr-pilen (refresh). I vissa fall är urvalet begränsat.

Fri lek i Fonemixo

Spela in och lyssna

Längst ner till höger finns en mikrofon och en högtalare. Med hjälp av mikrofonen kan du spela in barnets uttal och tillsammans kan ni lyssna på hur det låter.

Uppspelningen sker automatiskt, men ni kan också trycka på en högtalare för att lyssna en gång till.

Mikrofonen i Fonemixo

Inställningar

Här är en beskrivning av navigationslisten till vänster i appen och med hjälp av den kan ni ändra hur ni vill spela. I listen kan du:

 1. Trycka på snurrpilen när du vill börja om ett spel.
 2. Byta spel: mellan memory och att fritt leka med korten.
 3. Välja språkljud. Här kan du också välja flera språkljud samtidigt, då står det mix i listen. Om du laddat ner Fonemix som är gratis kan du här köpa just de språkljud du behöver. Har du köpt Fonemixo Pro finns alla språkljud med från början.
 4. Välja mellan språkljudet i början, i mitten, i slutet eller blandat. Om du har valt flera språkljud visas positionerna med en asterisk (*). För vissa språkljud finns inte alla positionerna.
 5. Byta svårighetsgrad. De innebär olika många kort och olika svåra ord. De representeras av en napp för lätt, keps för medel och bandana för svår.
 6. Välja hur många som ska spela och hur ni sitter. Man kan spela på egen hand eller tillsammans med någon och då sitta bredvid varandra eller mittemot varandra.
 7. Med ljudsymbolen välja hur ni vill ha orden upplästa. I memoryspelet kan ni ställa in om ni vill ha orden upplästa varje gång ni vänder ett kort eller bara om ni petar nallen i magen. I den fria leken kan ni få orden upplästa varje gång ni flyttar och petar på ett kort eller stänga av det.
 8. Gå in till hjälpen. Hjälpen har ett föräldralås, håll nere fingret på frågetecknet i 2 sekunder så öppnas sidan.
Navigationslisten i Fonemixo

Fonemixo är barnsäker (Privacy policy)

Appen Fonemixo Pro har varken reklam eller i-app-köp. Fonemixo har ingen reklam men i-app-köp. Det finns föräldralås till hjälptexten där det finns en länk till webben.

Fonemixo och Fonemixo Pro:

 • Överför ingen data om användaren
 • Kräver inte att användaren delar personlig information
 • Frågar inte efter födelsedata
 • Samlar inte in och överför inte personlig information

Enheter och språk

För plattor och telefoner

 • Fonemixo Pro finns för iPad, iPhone, Androidplattor och större Androidtelefoner.
 • Fonemixo finns för iPad och iPhone.

Apparna finns på flera olika språk

Man kan spela Fonemixo på olika språk. Byt språk genom att ändra inställningarna för enheten. Antal språkljud kan variera på de olika språken.

 • Fonemixo för iPad/iPhone finns på svenska och norska.
 • Fonemixo Pro för iPad/iPhone finns på svenska, norska och engelska.
 • Fonemixo Pro för Android finns på svenska och norska.

Frågor och mer info

Vanliga frågor

Varför funkar inte mikrofonen?

För att appen ska fungera fullt ut behöver appen tillgång till enhetens mikrofon. Om man råkar trycka nej till mikrofonen första gången man öppnar programmet så är mikrofonen inte aktiverad.

 • På en iPad: Gå in i Inställningar/Integritetsskydd/Mikrofon och ändra så att att mikrofonen är aktiverad för Fonemixo.
 • På en Androidplatta: Gå in i Inställningar/Appar/Fonemixo/Behörigheter och ändra så att Mikrofon är påslagen.

Behöver du mer hjälp?

Om du har några frågor om appen, tveka inte att kontakta Milingo.

Film på 30 sekunder

Produktblad

Ladda ner produktblad om Fonemixo

Sagt om Fonemixo

«Appen är en mycket bra och rolig variant av mer traditionell talträning, då appen är både interaktiv och stimulerar flera sinnen.» Johanna Kristensson, logoped, betyg 5 av 5 på skolappar.nu

Hämta Fonemixo Pro från App Store

Fonemixo Pro

Hämta Fonemixo från App Store

Fonemixo

Hämta Lingopaketet från App Store

Lingopaketet*

Hämta Fonemixo Pro från Google Play

Fonemixo Pro

*Lingopaketet innehåller Fonemixo Pro, Teckenskatten och Voxpix.