Ljudlek – lyssna efter språkljud
Ljudlek utgår från den kända Bornholmsundersökningen. Vi fokuserar på förmågan att lyssna efter enskilda språkljud i ord, dvs fonemisk medvetenhet.

Ljudlek fokuserar på att lyssna efter enskilda språkljud, vilket har visat sig vara det som har störst effekt på läsinlärningen. Det ska vara lustfyllt att lyssna efter ljud och lära sig läsa. Pedagogiken är baserad på Bornholmsundersökningen. Därför innehåller appen fem olika aktiviteter som är roliga att göra och där man får belöningar i form av animationer.
Att förstå kopplingen mellan bokstav och ljud är avgörande för att kunna läsa/avkoda ord, och därför finns bokstäverna hela tiden med i övningarna.
Vi har använt bildsymboler för språkljuden, till exempel orm som väser för s, pojke som slickar glass och säger mmmm för m. Detta för att tydliggöra språkljuden för barn som ännu inte kan höra vad ord börjar på och alltså inte är hjälpta av en bild på en orm för att komma ihåg o-ljudet. Det har visat sig extra viktigt med en sådan konkretisering för barn som tycker det är svårt att lyssna efter ljud och att komma i gång med läsningen.
Så funkar Ljudlek
Ljudjakt 1 innebär att man lyssnar efter vilket ljud ord börjar på. Man har två ljud i taget att välja på, till exempel s–m, f–n. Börjar sol på s eller på m? Börjar matta på s eller på m? Eftersom man inte behöver fundera över flera ljud än två är det ett bra spel att börja med.
Ljudjakt 2 är lite svårare. Det är tre ljud att lyssna efter i taget, till exempel p–v–l. Vad börjar lingon på? På p eller på v eller på l?
Vad kommer sist? Att lyssna efter sista ljudet i ett ord kan vara svårare. Därför har man bara två ljud i taget att lyssna efter. Slutar “kam” på m eller på t? Man får själv välja vilka två ljud som ska jämföras.
Höra skillnad 1 är ett lite annorlunda sätt att lyssna efter ljud. Man ska hålla två ord iminnet och lyssna efter om de börjar på samma ljud eller på olika ljud. Här får man också välja vilka ljud man ska jämföra, så variationsmöjligheterna blir stora.
Höra skillnad 2 är nästan som Höra skillnad 1, men nu är det förutbestämda alternativ. De två ord som ska jämföras skiljer sig åt med bara ett ljud, vilket gör det svårare att höra.Låter pil–bil lika eller olika? Låter pil–pil lika eller olika? Låter tand–tant lika eller olika?
Ljudlek är barnsäker (Privacy policy)
Det finns föräldralås till hjälptexten där det finns en länk till webben.
Ljudlek:
- Överför ingen data om användaren
- Kräver inte att användaren delar personlig information
- Frågar inte efter födelsedata
- Samlar inte in och överför inte personlig information
- Innehåller inga i-app-köp
Enheter
Ljudlek finns för bara för iOS. Appen är optimerad för användning på iPad men fungerar även på iPhone 6 och uppåt.
Frågor och mer info
Här finns en manual för pedagoger.
Här finns mer info till föräldrar.
Läs Pappas appars recension av Ljudlek.
Behöver du mer hjälp? Om du har några frågor om Ljudlek, tveka inte att kontakta Milingo.
Instruktionsfilm
Produktion
Appen är utvecklad av Branjas logopeder, Anita Söderbaum och Britta Eriksson, med hjälp av stöd från Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM). Uppläsare är logoped Anna Stenlund Tyrén. Sedan 2025 har Milingo tagit över appen.