Motsatslek – leta efter motsatser

I Motsatslek fokuserar vi på att arbeta med ordförrådet genom att hitta motsatsord. Detta innebär både att öka sitt ordförråd och att organisera det.

Motsatslek

Motsatslek innehåller ordlekar som gör det roligt att leta efter ord som är motsatser. Genom spelen i appen får man träna på att hitta ord som är motsatser vilket stimulerar och hjälper till att utveckla ordförrådet. Motsatslek hjälper även barn att organisera sitt ordförråd genom att se hur ord hänger ihop.

Barn och vuxna som lär sig svenska har också hjälp av att hitta och lära sig vilka ord som är motsatser. Efter neurologiska skador som drabbat språket kan Motsatslek användas för att återskapa delar av ordförrådet.

Barnen behöver inte kunna läsa för att spela Motsatslek då motsatserna visas både via bilder och text. Klickar man på bilderna får man också höra orden.

Så funkar Motsatslek

Motsatslek kan antingen spelas som memory där motsatser bildar par. Memoryspelen finns med olika antal kort så att man kan välja hur svårt det ska vara.

Motsatslek kan även spelas genom att man letar efter motsatser i bubblor som kastas upp och tumlar runt. Bubbelspelen finns i 5 svårighetsnivåer. Totalt finns 50 motsatspar att träna på.

En hackspett hoppar uppför en flaggstång som en tidsmarkör och när man spelat färdigt kan man se om man var snabb som en sköldpadda, en groda, en hare eller en gepard.

I ordboken finns motsatsorden som förekommer i appen. Där kan man titta om man vill lära sig vilka ord som hör ihop som motsatser.

Det finns fem svårighetsnivåer, men också möjlighet att göra egna urval av ord i ”Gör eget spel”. Man kan också välja färre par som skall ingå i spelen så att man kan göra enklare spel. Dessa spel kan man spara.

Motsatslek är barnsäker (Privacy policy)

Det finns föräldralås till hjälptexten där det finns en länk till webben.

Motsatslek:

  • Överför ingen data om användaren
  • Kräver inte att användaren delar personlig information
  • Frågar inte efter födelsedata
  • Samlar inte in och överför inte personlig information
  • Innehåller inga i-app-köp

Enheter och språk

Motsatslek finns bara för iOS.

Du kan även träna på engelska motsatser, då måste du först ändra enhetens språk till engelska.

Frågor och mer info

Här finns mer fördjupad information om ordförråd och tankar bakom Motsatslek.

Behöver du mer hjälp? Om du har några frågor om Motsatslek, tveka inte att kontakta Milingo.

Instruktionsfilm

Produktion

Apparna är utvecklade av Branjas logopeder, Anita Söderbaum och Britta Eriksson, med hjälp av stöd från Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM). Uppläsare är logoped Anna Stenlund Tyrén. Sedan 2025 har Milingo tagit över appen.

Hämta Motsatslek från App Store

Motsatslek